Det var rundt 80 fabrikkbygninger som årlig produserte mange hundre millioner hermetikkbokser til hele verden.
Men alle disse hermetikkboksene hadde etiketter – også kalt iddiser, og det ble tegnet/produsert ca 30. til 40. tusen forskjellige iddiser. Så hvem produserte og tegnet alle disse flotte små kunstverkene, som etterhvert ble samleobjekter hos de fleste barn og mange voksne?
Vi finner veldig lite informasjon om hvem disse menneskene var, de fikk ikke kreditert designet sitt med liten skrift plassert langs siden på iddisen. Men vi vet hvordan og hvor de tegnet/malte dem. Det var datidens litografer som jobbet for blandt annet Stavanger Litografiske Anstalt, Dreyer Grafiske Anstalt og Chr. Bjelland hadde også litografiske trykkerier.
Det som fascinerer grafiske designere som oss selv er hvor stødige og vakre grafisk sett de fleste av disse iddisene var designet. Og at vi tydeligvis hadde sikkert 40-100 veldig gode designere i Stavanger på denne tiden, men at vi ikke vet navnet på en eneste av disse er jo veldig synd.
Før fototeknikken kom til sin rett, reproduserte litografene fargeillustrasjoner direkte på en litografisk stein. Ved å tegne med fet farge på en kalkstein og deretter behandle den øvrige steinflaten slik at den kan holde på fuktighet, kan man få trykkfargen til å feste seg bare der det er tegnet på steinen. Deretter kan man ta avtrykk på papir.
Så arbeidsdagen til en litograf da vs en grafisk designer var ikke helt ulike, de måtte også få sine skisser godkjent av en slags AD, som gjerne noterte ned korrekturen og etter at litografen fikset på detaljene og fikk endelig godkjent, så måtte litografen tegne/male ned hvert fargelag på forskjellige litograf steiner (noe som Adobe fikser helt automatisk for oss, heldigvis) og til slutt har de “eksportert” ut trykklare steiner.
Men det er viktig å se tilbake på designene på disse iddisene som ble masseprodusert og så fantastiske ut, og respektere håndverket og ferdighetene disse litografene lagte uten å ha en eneste inspirasjonskilde som vi grafiske designere ofte bruker – Behance, Pinterest, Google etc.