Header

Header er det området øverst på nettsiden din som vanligvis inneholder logo og menyen. Denne delen repeteres på samme plass over alle sidene som nettsiden består av. Annet som kan plasseres i en header inkluderer søkefelt, knapper til «Min side», ikoner til sosiale media, informasjon om frakt, med mer. Legg merke til at menyen ofte skjules under et ikon med tre horisontale linjer – dette kalles for en hamburgermeny (jepp, nettopp fordi den ligner på en burger).

Menypunktene kan skjules i en hamburgermeny.

Hero

Hero finner du også øverst på nettsiden, og er den delen som skal gi et slående førsteinntrykk og engasjere besøkende. I tillegg til header’en, så er det dette du ser i nettleservinduet med en gang du kommer inn på siden før du begynner å scrolle nedover. Uansett om du vil fortelle om bedriften din, eller om du selger en tjeneste, eller at du har en personlig blogg, så er det her du skal presentere dette og fange oppmerksomheten!

Eksempel på hvordan en header og en hero kan se ut øverst på en nettside.

Call to action

En call to action er en seksjon som oppmuntrer besøkende til handling. En handling kan for eksempel være å ta kontakt, kjøpe en tjeneste, eller å melde seg på nyhetsbrevet. Denne delen inneholder som regel en fengende tittel, en kort beskrivelse som forklarer fordelen med gitt handling, og en knapp som leder til selve handlingen. En call to action oppfordrer altså dine besøkende til å gjøre det som du til syvende og sist ønsker at de skal gjøre. Call to action forkortes ofte bare til «CTA».

Eksempel på hvordan en call to action og en footer kan se ut på en nettside.

Footer

Footer’en er det området som er helt nederst på nettsiden din, og repeteres også gjennomgående på samme plass over alle sidene som nettsiden består av. Denne delen kan være kun en enkelt linje med copyright-informasjon, eller den kan ta opp hele nettleservinduet med lenker, kontaktinformasjon, meny (igjen), kart, nyhetsbrevpåmelding, søkefelt, med mer. Det er også vanlig å lenke videre til sider med personvernerklæring og betingelser her nede.